Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Ion

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Scurtă definiție

Un ion este un atom sau grup de atomi care a căpătat o sarcină electrică nenulă (diferită de zero) printr-un transfer de electroni - fie prin acceptare sau prin cedare de electroni. Un atom care acceptă electroni capătă sarcină electrică negativă și se numește anion. Un atom care cedează electroni capătă sarcină electrică pozitivă și se numște cation. 

Definiție Descarcă PDF

Un ion este un atom sau grup de atomi care a căpătat o sarcină electrică nenulă (diferită de zero) printr-un transfer de electroni - fie prin acceptare sau prin cedare de electroni. Un atom neutru are numărul de protoni din nucleu egal cu numărul de electroni din învelișul electronic. Pentru a ajunge la o configurație electronică stabilă, unii atomi neutri acceptă sau cedează electroni; astfel, ionii sunt specii chimice pentru care numărul de protoni din nucleu este diferit de numărul de electroni din învelișul electronic al atomului. 

Când un atom cedează (sau pierde) un număr de n electroni, atomul neutru se transformă într-un ion pozitiv care se mai numește și cation. În acest caz:
nr. p^+ > nr. e^- \Rightarrow n^+ sarcină pozitivă
Formarea unui cation prin cedare de n electroni: A {- ne^-}{\rightarrow} A^n^+

Când un atom acceptă (sau primește) un număr de n electroni, atomul neutru se transformă într-un ion negativ care se mai numește și anion. În acest caz: 
nr. p^+ < nr. e^- \Rightarrow n^-sarcină negativă
Formarea unui anion prin acceptare de n electroni: A {+ ne^-}{\rightarrow} A^n^-

Procesul prin care atomii sau moleculele neutre acceptă sau cedează electroni și se transformă în atomi sau molecule cu sarcină electrică (ioni) se numește ionizare

Preambul

Preambul

Referințe

references

Navigare în lectii

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2022 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri