Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plătește cu PayPal

Seria activităţii metalelor

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!
Pentru a putea vizualiza un video va rugam sa va logati aici! Daca nu aveti cont va puteti inregistra apasand aici.
17 voturi 185 vizionari
Puncte: 10

Teorie - Seria activităţii metalelorAscunde teorie X

În funcţie de caracterul oxido-reducător, metalele au fost aranjate în seria activităţii metalelor. Această ordonare a fost făcută pe baza rezultatelor experimentale.

Hidrogenul apare în seria activităţii metalelor ca termen de comparaţie pentru reactivitate.

Reactivitatea unui metal se datorează diferenţei dintre stabilitatea configuraţiilor electronice ale metalului când acesta e sub formă de atomi, sau când metalul este sub formă de ioni. De exemplu, metalele care trebuie să piardă un singur electron pentru a forma ioni stabili în cadrul unui compus chimic sunt mult mai reactive decât metalele care ar trebui să cedeze mai mulţi electroni. De aceea, metalele din grupa 1 sunt cele mai reactive.

Seria activităţii metalelor poate fi folosită pentru a prezice comportamentul metalelor în reacţii de substituţie, în reacţiile metalelor cu apa, sau în reacţiile metalelor cu acizii.

Reacţia de substituţie sau reacţia de simplă înlocuire este reacţia chimică prin care un atom dintr-o substanţă simplă înlocuieşte un atom dintr-o substanţă compusă.

Exemplu – Reacţia argintului cu sulfatul de cupru:

În seria activităţii metalelor, uitându-ne la poziţia Ag şi a Cu, observăm că Ag este mai departe de H2 decât Cu. Asta înseamnă că este şi mai puţin reactiv decât Cu, deci Ag nu poate să substituie Cu din sulfat.

În concluzie:  space Ag space plus space Cu space SO subscript 4 space space rightwards arrow space nu space reacţionează

 

Exemplu – Reacţia cuprului cu nitratul de argint:

Conform seriei activităţii metalelor, Cu este mai reactiv decât Ag. Astfel, Cu poate înlocui Ag din nitratul de argint.

În concluzie:   2 AgNO subscript 3 space plus space Cu space rightwards arrow space Cu left parenthesis NO subscript 3 right parenthesis subscript 2 space plus space 2 space Ag

 

Exemplu – Reacţia metalelor cu acidul clorhidric:

În seria activităţii metalelor, Zn se află înaintea hidrogenului, iar Cu se află după hidrogen. Aşadar, în reacţia cu HCl, Zn poate înlocui hidrogenul din molecula de acid, formând o clorură, în timp ce hidrogenul astfel eliberat se degajă din mediul de reacţie.

În concluzie:  space Zn space plus space 2 HCl space rightwards arrow space ZnCl subscript 2 space plus space straight H subscript 2 space left parenthesis se space degajă right parenthesis end subscript

 space Cu space plus space HCl space rightwards arrow space nu space reacţionează

 

 

 

 

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2021 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni    Despre    Contact    Confidenţialitate    Cariere