Teorema variaţiei impulsului. Legea de conservare a impulsului.
Tag-uri
Partajeaza in Google Classroom

Pornind de la principiul fundamental al mecanicii:
și știind că:
unde starea 2 reprezintă starea finală iar starea 1 pe cea inițială, rezultă:
sau
Definim produsul dintre masa și viteza unui corp la un moment dat ca fiind impulsul corpului sau cantitatea de mișcare.
Impulsul se măsoară în Ns.
Definim de asemnea produsul dintre forța rezultantă ce acționează asupra unui corp și durata acțiunii forței ca fiind impulsul forței.
Rezultă teorema variației impulsului:
Impulsul forței aplicate unui corp este egal cu variația impulsului corpului.
Dacă facem același raționament pentru un sistem de două corpuri ce interacționează:
Costatăm mai întâi că forțele de interacțiune dintre cele două corpuri sunt egale și opuse ca sens.
Scriind teorema variației impulsului pentru fiecare corp în parte:
și adunând cele două relații, forțele de interacțiune dintre cele două corpuri se reduc și rămâne:
sau
Impulsul forțelor externe ce acționează asupra sistemului de corpuri este egal cu variația impulsului total al sistemului de corpuri.
De aici rezultă că forțele interne ale sistemului nu pot modifica impulsul ci doar redistribui impulsul între componentele sistemului.
Folosind teorema variației impulsului
Dacă
adică atunci când rezultanta forțelor externe ce acționează asupra unui sistem de corpuri este nulă, impulsul total al sistemului este constant sau impulsul total al sistemului se conservă.
Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!