Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Legile forţei de frecare. Rezolvarea problemei corpului pe un plan înclinat.

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Teorie: Forțe de frecare. Descarcă PDF

Forțe de frecare

Frecarea apare la suprafața de contact dintre două corpuri solide. Cauzele frecării sunt atât asperitățile celor două suprafețe ce intră în contact cât și atracția moleculară ce apare între cele două suprafețe. Asperitățile celor două suprafețe se întrepătrund și vot impiedica mișcarea celeor două suprafețe tangențial una față de alta. Macroscopic se va constata apariția unei forțe de rezistență ce se opune mișcării suprafețelor una față de alta.

Putem concluziona că forța de frecare este o forță de rezistență ce se opune mișcării relative a suprafețelor una față de alta.

Forța de frecare poate fi:

- forță de frecare statică;

- forță de frecare la alunecare;

- forță de frecare la rostogolire;

În continuare vom discuta de alunecarea unui corp ep o suprafață:

Dacă acționăm cu o forță de tracțiune asupra unui corp așezat pe un plan, corpul va rămâne nemișcat dacă forța de tracțiune este suficient de mică deoarece va fi egalată de o forță de frecare statică. Odată ce forța de tracțiune devine mai mare decât forța de frecare statică maximă, corpul începe să alunece accelerat pe plan. Forța de frecare la launecare este puțin mai mică decât forța de frecare statică maximă.

Experimental se demostrează că forța de frecare statică maximă este mai mare ddecât forța de frecare la alunecare, care la rîndul ei este mai mare3 decât forța de frecare la rostogolire.

Legile frecării

Legea I

Forța de frecare la alunecare este direct proporțională cu forța de apăsare exercitată de corp pe suprafața de alunecare care este egală în mărime cu forța de reacțiune normală la suprafața de contact dintre corpuri.

F subscript f tilde N

Legea aII-a

Forța de frecare la alunecare depinde de natura și gradul de prelucrare al suprafețelor aflate în contact. Dependența este careacterizată de o mărime adimensională numită coeficient de frecare al alunecare ce ia valor între 0 și 1 și se notează cu begin mathsize 12px style mu end style.

Legea a III-a

Forța de frecare al alunecare nu depinde de aria suprafeței de contact dintre corpuri.

În final putem scrie că forța de frecare este determinată de relația:

F subscript f equals mu N

Planul înclinat. Unghiul de frecare.

Considerăm un corp de masă m ce alunecă uniform (cu viteză constantă) pe un plan înclinat sub unghiul begin mathsize 12px style alpha end style.

Asupra corpului vor acționa trei forțe, greutatea, reacțiunea normală la suprafață și forța de frecare. Deoarece corpul coboară uniform pe plan, accelerația sa este nulă.

Scriem:

G with rightwards arrow on top plus N with rightwards arrow on top plus stack F subscript f with rightwards arrow on top equals 0

Proiectând pe cele două axe rezultă:

open curly brackets table attributes columnalign left end attributes row cell G subscript x minus F subscript f equals 0 comma space d u p ă space a x a space O x end cell row cell N minus G subscript y equals 0 comma space d u p ă space a x a space O y end cell end table close

Proiecțiile greutății pe cele două axe sunt:

open curly brackets table attributes columnalign left end attributes row cell G subscript x equals m g sin open parentheses alpha close parentheses end cell row cell G subscript y equals m g cos open parentheses alpha close parentheses end cell end table close

Înlocuim proiecțiile greutății, determinăm reacțiunea normlă la suprafață din ecuația după axa Oy și obținem forța de frecare:

F subscript f equals mu N equals mu m g cos open parentheses alpha close parentheses

Înlocuim forța de frecare în relația după axa Ox și obținem:

mu equals tan open parentheses alpha close parentheses

Deoarece coeficientul de frecare la alunecare depinde doar de unghiul planuluii înclinat, acest unghi se numește unghi de frecare.

Spunem că unghiul de frecare este unghiul unui plan înclinat la care un corp coboară pe plan cu viteză constantă.

 

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2024 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri