Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Acidul cloric, HClO3

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Scurtă definiție

Acidul cloric, HClO3, este un oxoacid al clorului în care atomul de clor are numărul de oxidare +5; este un lichid incolor, instabil, care se descompune la 40°C. Acidul cloric este un acid tare și un puternic agent oxidant.

Definiție Descarcă PDF

Acidul cloric, HClO3, este un oxoacid al clorului în care atomul de clor are numărul de oxidare +5; este un lichid incolor, instabil, care se descompune la 40°C. Acidul cloric este un acid tare și un puternic agent oxidant.

Obținere
Acidul cloric se obține prin descompunerea acidului hipocloros sau prin tratarea cloratului de bariu cu acid sulfuric. Soluțiile apoase, mai ales cele concentrate, de acid cloric au putere oxidantă. Nu se cunoaște anhidrida acestui acid. 
 
Sărurile acidului cloric - clorații, MIClO3 - se obțin prin descompunerea hipocloriților:
3ClO- → ClO3- + 2Cl-
De asemenea, clorații se obțin din reacția între clor și hidroxizii alcalini, la încălzire:
2Cl2 + 6OH- → ClO3- + 5Cl- + 3H2O
Sunt substanțe incolore, solubile în apă. La încălzire pun în libertate oxigen. Important este cloratul de potasiu, KClO3.
 

Preambul

Preambul

Referințe

1. Edith Beral, Mihai Zapan: Chimie Anorganică, ediția a 3-a, Editura Tehnică, București, 1963

2. John Daintith: Dictionary of Chemistry, 6th edition, Oxford University Press, 2008, ISBN 9780199204632

Navigare în lectii

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2023 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri