Hafniul, Hf, este un metal de tranziție argintiu lucios din grupa 4 a tabelului periodic (grupa a IV-a secundară sau grupa IV B); are numărul atomic 72 și masa atomică 178,49. Hafniul are punctul de topire la 2227±20°C și punctul de fierbere la 4602°C. Se găsește împreună cu zirconiul în minereurile acestuia.
Hafniul, numit în unele țări și celțiu, însoțește zirconiul în mineralele acestuia. Se extrage împreună cu zirconiul, sub formă de oxizi, care apoi se separă.
Metodele folosite recent pentru separarea hafniului de zirconiu se bazează pe adsorbția selectivă din soluții în care aceste elemente se găsesc sub formă de ioni complecși, sau pe repartiția selectivă între doi dizolvanți a unor complecși de hafniu și respectiv de zirconiu. De asemenea, rezultate bune pentru separarea lor se obțin prin metode cu schimbători de ioni.
Hafniul se aseamănă cu zirconiul, atât în stare metalică cât și sub formă de combinații. Această asemănare este cauzată de faptul că atomii elementelor nu au numai aceeași configurație electronică, ci și aproape aceleași raze atomice și ionice.
În aer, hafniul formează un strat pasiv de oxid. Majoritatea compușilor săi sunt complecși hafniu(IV). Există și complecși hafniu(III), deși sunt mai puțin stabili.
Utilizările hafniului în tehnică sunt încă foarte reduse. Se folosește pentru confecționarea unor filamente speciale și în unele celule fotoelectrice.