Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Hafniul, Hf

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Scurtă definiție

Hafniul, Hf, este un metal de tranziție argintiu lucios din grupa 4 a tabelului periodic (grupa a IV-a secundară sau grupa IV B); are numărul atomic 72 și masa atomică 178,49. Hafniul are punctul de topire la 2227±20°C și punctul de fierbere la 4602°C. Se găsește împreună cu zirconiul în minereurile acestuia. 

Definiție Descarcă PDF

Hafniul, Hf, este un metal de tranziție argintiu lucios din grupa 4 a tabelului periodic (grupa a IV-a secundară sau grupa IV B); are numărul atomic 72 și masa atomică 178,49. Hafniul are punctul de topire la 2227±20°C și punctul de fierbere la 4602°C. Se găsește împreună cu zirconiul în minereurile acestuia. 
 
 
Hafniul, numit în unele țări și celțiu, însoțește zirconiul în mineralele acestuia. Se extrage împreună cu zirconiul, sub formă de oxizi, care apoi se separă. 
 
Metodele folosite recent pentru separarea hafniului de zirconiu se bazează pe adsorbția selectivă din soluții în care aceste elemente se găsesc sub formă de ioni complecși, sau pe repartiția selectivă între doi dizolvanți a unor complecși de hafniu și respectiv de zirconiu. De asemenea, rezultate bune pentru separarea lor se obțin prin metode cu schimbători de ioni. 
 
Hafniul se aseamănă cu zirconiul, atât în stare metalică cât și sub formă de combinații. Această asemănare este cauzată de faptul că atomii elementelor nu au numai aceeași configurație electronică, ci și aproape aceleași raze atomice și ionice. 
 
În aer, hafniul formează un strat pasiv de oxid. Majoritatea compușilor săi sunt complecși hafniu(IV). Există și complecși hafniu(III), deși sunt mai puțin stabili. 
 
Utilizările hafniului în tehnică sunt încă foarte reduse. Se folosește pentru confecționarea unor filamente speciale și în unele celule fotoelectrice. 

Preambul

Preambul

Referințe

  1. Edith Beral, Mihai Zapan: Chimie Anorganică, ediția a 3-a, Editura Tehnică, București, 1963

  2. John Daintith: Dictionary of Chemistry, 6th edition, Oxford University Press, 2008, ISBN 9780199204632

Navigare în lectii

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2024 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri