Stronțiul, Sr, este un metal moale alcalino-pământos din grupa 2 (II A, a doua principală) a tabelului periodic. Are numărul atomic 38 și masa atomică 87,62. Cele mai importante minerale în care se găsește stronțiul sunt stronționitul (carbonat de stronțiu, SrCO3) și celestina (sulfat de stronțiu, SrSO4). Stronțiul care este foarte reactiv este folosit în anumite aliaje și ca material în aparatele care creează și mențin vacuum.
Stronțiul este mai răspândit în natură decât celelalte metale alcalino-pământoase; de multe ori însoțește calciul în carbonați. Mineralele principale de stronțiu sunt: stronționatul (carbonat de stronțiu, SrCO3) și celestina (sulfat de stronțiu, SrSO4).
Stronțiul se obține prin prăjirea minereului până la oxid urmată de reducere cu aluminiul (procedeul Goldschmidt). Stronțiul se mai poate obține și similar calciului prin electroliza unei topituri de clorură de stronțiu și clorură de potasiu.
Este un metal de culoare alb-argintie, iar atunci când intră în contact cu aerul are o culoare gălbuie. Stronțiul este foarte reactiv; la aer se aprinde de la sine și arde cu flacără roșie. În contact cu apa dezvoltă hidrogen. Este folosit în anumite aliaje și ca material în aparatele care creează și mențin vacuum.
Izotopul stronțiu-90, 90Sr, este prezent în precipitații radioactive (timp de înjumătățire 28,8 de ani), și poate fi metabolizat împreună cu calciul astfel încât se poate depune în oase și în dinți, fiind periculos pentru sănătate.
Oxidul de stronțiu, SrO, se obține prin descompunerea termică peste 1100°C, a carbonatului sau a azotului de stronțiu sau prin deshidratarea hidroxidului de stronțiu la 700°C. Se dizolvă foarte ușor în apă cu dezvoltare de căldură, transformându-se în hidroxid de stronțiu, Sr(OH)2. Aceasta este o bază tare. Cu apă formează hidrați, ca de exemplu Sr(OH)2 · 8H2O.
Sărurile de stronțiu sunt asemănătoare sărurilor de calciu. Astfel, carbonatul de stronțiu, SrCO3, și sulfatul de stronțiu, SrSO4, sunt insolubile în apă. Se întrebuințează la prepararea artificiilor și a amestecurilor pentru focuri bengale (colorează flacăra în roșu), mai ales azotatul de stronțiu Sr(NO3)2.