Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Acidul bromhidric, HBr

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Scurtă definiție

Acidul bromhidric, HBr, sau bromura de hidrogen, este un gaz incolor cu punctul de topire la -88,5°C și punctul de fierbere la -67°C; este un acid tare care disociază considerabil în soluție. În formă lichidă, acidul bromhidric este o soluție de bromură de hidrogen în apă, de obicei 40%; este un lichid clar, incolor, utilizat în medicină, chimie analitică și în sinteza compușilor organici. 

Definiție Descarcă PDF

Preparare
Proprietăți
Utilizare
Sărurile acidului bromhidric


Acidul bromhidric, HBr, sau bromura de hidrogen, este un gaz incolor cu punctul de topire la -88,5°C și punctul de fierbere la -67°C; este un acid tare care disociază considerabil în soluție. În formă lichidă, acidul bromhidric este o soluție de bromură de hidrogen în apă, de obicei 40%; este un lichid clar, incolor, utilizat în medicină, chimie analitică și în sinteza compușilor organici. 
 
Preparare
Acidul bromhidric se poate prepara prin acțiunea acidului sulfuric asupra unei bromuri. Deoarece acidul bromhidric format este însă oxidat ușor de acidul sulfuric concentrat, pentru obținerea lui în stare pură se preferă metoda prin hidroliza tribromurii de fosfor (când rezultă și acid fosforos, H3PO3):
PBr3 + 3H2O → 3HBr + H3PO3
Tribromura de fosfor se prepară la rândul ei din fosfor roșu și brom:
2P + 3Br2 → 2PBr3
Acidul bromhidric mai poate fi obținut prin sinteză, trecând vapori de brom și hidrogen, la 200-300°C, printr-un tub, peste o sârmă de platină sau peste cărbune activ:
H2 + Br2 → 2HBr
Acidul bromhidric este un gaz incolor, cu miros înecăcios și foarte solubil în apă (1 vol. H2O dizolvă 600 vol. HBr, la 0°C). În stare de gaz nu are proprietăți acide; soluția lui în apă este însă puternic acidă. Cu unele metale și cu oxizi sau hidroxizi de metale dă reacții similare acidului clorhidric. 
 
Acidul bromhidric este folosit la prepararea unor bromuri, coloranți organici, etc. 
 
Bromurile (sărurile acidului bromhidric) se aseamănă mult cu clorurile. Toate sunt solubile în apă, în afară de bromura de argint, bromura de mercur și bromura de plumb. Bromurile solubile reacționează cu azotatul de argint, formând bromură de argint:
NaBr + AgNO3 → AgBr + NaNO3
Bromura de argint este un precipitat brânzos, de culoare gălbuie. Reacția folosește la identificarea ionului Br-. Fiind foarte sensibilă la acțiunea luminii, bromura de argint a fost întrebuințată în fotografie. 
 
Importante sunt, de asemenea, bromura de sodiu și bromura de potasiu, folosite în medicină drept somnifere. 

Referințe

1. Edith Beral, Mihai Zapan: Chimie Anorganică, ediția a 3-a, Editura Tehnică, București, 1963

2. John Daintith: Dictionary of Chemistry, 6th edition, Oxford University Press, 2008, ISBN 9780199204632

Navigare în lectii

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2024 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri