Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Grupa 7 (VII B)

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Scurtă definiție

Grupa a VII-a secundară a tabelului periodic (numerotată și grupa 7 sau grupa VII B) este formată de elementele mangan, Mn, technețiu, Tc, și reniu, Re

Definiție Descarcă PDF

 
Grupa a VII-a secundară a tabelului periodic (numerotată și grupa 7 sau grupa VII B) este formată de elementele mangan, Mn, technețiu, Tc, și reniu, Re. 
 
 
Atomii elementelor din grupa a VII-a secundară au configurația electronică caracteristică:
 
configuratie electronica caracteristica elementelor din grupa 7
 
Această configurație electronică imprimă elementelor numărul de oxidare maxim șapte, dar, ca și celelalte elemente de tranziție, și chiar mai accentuat decât cele din grupele premergătoare, elementele din grupa 7, în special manganul, pot manifesta și toate gradele de oxidare inferioare. 
 
Aproape toate combinațiile de mangan sunt colorate. Când manganul manifestă numere inferioare de oxidare, el formează cationi colorați și paramagnetici; la numere superioare de oxidare el are caracter nemetalic. 
 
Asemănarea manganului cu elementele din grupa principală se manifestă când are numărul de oxidare maximă. Astfel, între heptoxidul de mangan, Mn2O7, și heptoxidul de clor, Cl2O7, sau între acidul permanganic, HMnO4, și acidul percloric, HClO4, există asemănări. 
 
Mai accentuate sunt însă asemănările manganului cu elementele vecine din perioadă: cromul din grupa 6, și fierul din grupa 8. Ca și aceștia, formează săruri de tipul M2IXO4: cromații, M2ICrO4; manganații, M2IMnO4; ferații, M2IFeO4
 
Reniul, deși poate manifesta aceleași numere de oxidare ca și manganul, favorizează numărul de oxidare +7, proprietate caracteristică lui. Technețiul ocupă o poziție intermediară apropiindu-se însă mai mult de reniu. 
 
Proprietățile fizice ale elementelor din grupa 7 sunt ilustrate în tabelul de mai jos:
 
Caracteristicile elementelor din grupa 7
 
Caracteristici Mangan
Mn
Technețiu
Tc
Reniu
Re
Numărul atomic 25 43 75
Configurația electronică exterioară 3d54s2 4d55s2 5d56s2
Masa atomică 54,938 [99] 186,2
Densitatea (s), g/cm3 7,43 11,5 21,0
Punctul de topire, °C 1244 2172 3180
Punctul de fierbere, °C 1962 4877 5627
Potențial de ionizare, eV 7,43 - 7,87
Electronegativitatea (Pauling) 1,5 1,9 1,9
Raza de covalență, Å 1,13 - 1,25
Raza ionică (pt. X7+), Å 0,46 - -
 
În comportarea chimică, technețiul și reniul se aseamănă mult între ele și diferă oarecum de mangan, deși mulți coompuși sunt la fel din punct de vedere stoechiometric (de exemplu MnO4- și ReO4-). 
 
La mangan, starea de oxidare cea mai stabilă este +2; la technețiu, stările +4 și +7 sunt cele mai cunoscute, iar la reniu, stările +3, +4 și +7. Dintre toate elementele grupei, mai important este manganul.

Referințe

Edith Beral, Mihai Zapan: Chimie Anorganică, ediția a 3-a, Editura Tehnică, București, 1963

Navigare în lectii

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2024 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri