Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Zirconiul, Zr

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Scurtă definiție

Zirconiul, Zr, este un metal de tranziție lucios, cu aspect de oțel din grupa 4 a tabelului periodic (grupa a IV-a secundară sau grupa IV B); are numărul atomic 40 și masa atomică 91,22. Zirconiul are punctul de topire la 1852°C și punctul de fierbere la 4377°C. Principalele surse de zirconiu sunt minereurile bedeleit și zircon. 

Definiție Descarcă PDF


 
Zirconiul, Zr, este un metal de tranziție lucios, cu aspect de oțel din grupa 4 a tabelului periodic (grupa a IV-a secundară sau grupa IV B); are numărul atomic 40 și masa atomică 91,22. Zirconiul are punctul de topire la 1852°C și punctul de fierbere la 4377°C. Principalele surse de zirconiu sunt minereurile bedeleit și zircon. 
 
 
Zirconiul este răspândit în natură pe toată suprafața pământului, dar în cantități mici, mai ales sub formă de bedeleit (o formă de dioxid de zirconiu, ZrO2) sau de zircon (silicat de zirconiu, ZrSiO4). Unele minerale de zirconiu apar și în aluviuni (alături de ilmenit, rutil și monazit). 
 
Zirconiu se obține din concentratele de minereuri sau de nisipuri aluvionare. Industrial, se prepară ca și titanul, din dioxid de zirconiu tratat cu clor și cărbune, când rezultă tetraclorura de zirconiu care este apoi redusă cu magneziu topit, la circa 800°C, în atmosferă de argon. 
 
Zirconiul de mare puritate se obține de asemenea similar titanului prin descompunerea termică a tetraiodurii de zirconiu, în vid, pe filament incandescent. 
 
În stare compactă zirconiul este un metal lucios, asemănător oțelului. În formă de pulbere arde ușor în oxigen, pe cînd în stare compactă, la calcinare, este oxidat numai superficial. 
 
Apa și hidroxizii alcalini nu reacționează cu zirconiul nici la cald. Nici acidul clorhidric sau acidul azotic nu reacționează la cald cu zirconiul sub formă compactă. Este atacat numai de acidul sulfuric de 60% la cald. Ca și titanul, zirconiul formează o nitrură, ZrN, o carbură, ZrC și o siliciură, ZrSi2. În stare de pulbere poate absorbi cantități mari de hidrogen. 
 
Sunt cunoscuți 5 izotopi naturali ai zirconiului (cu numere de masă 90, 91, 92, 94 și 96) și 6 izotopi radioactivi.
 
Sub formă de aliaj cu fier, ferozirconiu, zirconiul este folosit pentru îndepărtarea azotului sau a oxigenului din topiturile oțelurilor speciale. Adăugat aluminiului, zirconiul îl face mai rezistent față de apa de mare; adăugat cuprului, îi mărește rezistența mecanică. 
 
Zirconiul de înaltă puritate este folosit ca material pentru protecția barelor de uraniu în reactorul atomic, deoarece nu captează neutroni termici. 
 
În combinațiile sale, zirconiul are numărul de oxidare patru; numai în rare cazuri are numere inferioare de oxidare (combinațiile respective sunt reducătoare). 
 
Combinațiile de Zr(IV) sunt incolore. Sărurile neutre pot hidroliza în soluție apoasă formând săruri de zirconil, ZrOX2:
Zr4+ + H2O \rightleftharpoons [ZrO]2+ + 2H+
Când hidroliza este completă precipită dioxidul de zirconiu, ZrO2, sau hidratul acestuia:
Zr4+ + 2H2O \rightleftharpoons ZrO2 + 4H+

Referințe

  1. Edith Beral, Mihai Zapan: Chimie Anorganică, ediția a 3-a, Editura Tehnică, București, 1963

  2. John Daintith: Dictionary of Chemistry, 6th edition, Oxford University Press, 2008, ISBN 9780199204632

Navigare în lectii

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2024 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri