Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Grupa 8 (VIII B)

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Scurtă definiție

Grupa 8 a sistemului periodic, în trecut considerată parte a grupei a VIII-a secundare, alături de grupele 9 și 10, cuprinde elementele fier, Fe, ruteniu, Ru, și osmiu, Os. 

Definiție Descarcă PDF

 
Grupa 8 a sistemului periodic, în trecut considerată parte a grupei a VIII-a secundare, alături de grupele 9 și 10, cuprinde elementele fier, Fe, ruteniu, Ru, și osmiu, Os. 
 
 
Elementele acestei grupe au 8 electroni în straturile electronice ultim și penultim. Repartiția celor 8 electroni nu este însă uniformă în interiorul grupei, deci aceste elemente nu au o structură electronică unitară. 
 
structura electronica a elementelor grupei 8 fier ruteniu osmiu
 
Datorită structurii electronice a elementelor din grupele 8, 9 și 10, în trecut, acestea au fost grupate împreună în grupa a VIII-a secundară. Deci se considera că grupa a VIII-a secundară a sistemului periodic cuprinde de trei ori câte trei elemente așezate consecutiv după numerele atomice (trei triade orizontale), și anume: fierul, Fe, cobaltul, Co, și nichelul, Ni (care au numerele atomice 44-46), ruteniul, Ru, rodiul, Rh, și paladiul, Pd (care au numerele atomice 44-46) și osmiul, Os, iridiul, Ir, și platina, Pt (care au numerele atomice 76-78). Primele trei formează grupa fierului, celelalte șase formează grupa metalelor platinice, care se studiau grupate în trei diade verticale (ruteniu-osmiu, rodiu-iridiu, paladiu-platina).
 
structura electronica a elementelor din grupa VIII B fier, cobalt, nichel, ruteniu, rhodiu, paladiu, osmiu, iridiu, platina
 
 
Elementele din grupa 8 sunt elemente de tranziție. Datorită existenței celor 8 electroni (n - 1)d și ns ar trebui să manifeste, teoretic, toate numerele de oxidare de la 1 la 8. Însă, numai la ruteniu și osmiu s-a observat, în unele cazuri, gradul de oxidare maxim opt. În general, tendința de a se manifesta în numere superioare de oxidare crește de sus în jos (în coloanele verticale) și de la dreapta la stânga (în rândurile orizontale) în tabelul periodic al elementelor. 
 
Fierul apare în mod curent ca Fe(II) și Fe(III), ruteniul ca Ru(IV), iar osmiul ca Os(IV) și Os(VIII). Când manifestă grade inferioare de oxidare, până la +4, elementele grupei 8 formează combinații ionice. Când manifestă numere superioare de oxidare, ele formează combinații covalente. Elementele din această grupă pot forma și legături coordinative, atomul elementului având rol de acceptor. Valența coordinativă maximă este 8; obișnuit însă este 6 sau 4. 
 
Proprietățile fizice ale elementelor din grupa 8 sunt prezentate în tabelul de mai jos:
 
Caracteristicile elementelor din grupa 8
Caracteristici Fe Ru Os
Numărul atomic 27 44 76
Configurația electronică exterioară 3d64s2 4d75s1 5d66s2
Masa atomică 55,847 101,07 190,20
Densitatea (s), g/cm3 7,86 12,2 22,6
Punctul de topire, °C 1535 2310 5027
Punctul de fierbere, °C 2750 3900 5027
Potențialul de ionizare, eV 7,89 7,5 8,7
Electronegativitatea (Pauling) 1,8 2,2 2,2
Raza de covalență, Å 1,39 1,38 1,40
Raza ionică (pentru X3+), Å 0,64 0,69 0,67 (Os4+)
 
Elementele acestei grupe au caracter metalic, culoare albă-argintie, o structură cristalină stabilă, deci puncte de topire și, mai ales, de fierbere foarte ridicate. Volumele lor atomice sunt foarte mici. Comun acestor elemente este și proprietatea de a include hidrogen și de a-l activa. De asemenea, manifestă bune proprietăți catalitice.

Referințe

Edith Beral, Mihai Zapan: Chimie Anorganică, ediția a 3-a, Editura Tehnică, București, 1963

Navigare în lectii

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2024 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri